Begeleiding bij werk

Begeleiding na kanker

 

 

 

 

     

 

      

Leven na kanker = de kunst om te leven

Kanker krijgen doet veel met je. Het gooit je leven overhoop. Fysiek. Maar zeker ook mentaal. Het verandert je perspectief op het leven, op je toekomst. Het roept vragen op, levensvragen, waarop het antwoord zich niet zomaar aandient. Als coach en ervaringsdeskundige begeleid ik mensen die na de diagnose kanker weer het leven willen oppakken, terwijl alles een andere kleur heeft gekregen.

Levensvragen

‘De dood hoort bij het leven.’ Die kennen we allemaal. Maar eenmaal geconfronteerd met je éigen eindigheid verandert je perspectief radicaal. De (angst voor de) naderende dood roept veel vragen op die je niet bij iedereen kwijt kunt: ‘Wat vind ik nu belangrijk? Wil ik wel door met m’n baan? Hoe gaat mijn partner hiermee om? Wie begrijpt mijn angst? Hoe ga ik om met mijn vrienden en familie? Wordt het niet tijd om echt aan mijn verlangen toe te geven, maar hoe? Heeft het nog wel zin om met iets nieuws te beginnen?’ En last but not least: ‘Hoe ga ik om met die paradox van angst en ‘gewoon leven’?’

 

Opnieuw leren leven

Door reacties als ‘Ik kan morgen ook onder de tram lopen’, ‘Maar het gaat nu toch weer goed met je?’, ‘Je moet wel positief blijven hoor!’ en ‘Wat ben jij sterk!’ kun je je eenzaam en niet begrepen voelen. Naast de fysieke kwetsbaarheid krijg je bij kanker ook mentaal veel voor je kiezen. Leven na kanker gaat over opnieuw leren leven, over levenskunst. Dat vraagt veel van je. Daar heb je tijd voor nodig, iemand die met aandacht naar je luistert. En die je diepste angsten, maar ook je dromen en verlangens, serieus neemt. Ze niet wegwimpelt, maar met je in gesprek gaat, je helpt om zelf je wenkend perspectief opnieuw vorm te geven.

Over mij

Op mijn 32-ste kreeg ik kanker, op mijn 46-ste uitzaaiingen zonder uitzicht op genezing. Inmiddels ben ik de vijftig gepasseerd. Door medicijnen is mijn conditie stabiel. Na de eerste keer kanker wilde ik zo snel mogelijk weer aan het werk, meedoen aan het gewone leven, geen uitzondering zijn. Ik wilde de ziekte snel achter me laten. Na de tweede keer ging ik na een periode van verdriet en rouw schoorvoetend op zoek naar hulp met de vraag: ‘Hoe ga ik om met de angst en mijn wil om te leven, om nieuwe dingen op te pakken?’ Ik vond hulp bij een lotgenotengroep en een psycholoog. Ook daarna hield ik levensvragen, die ik niet zomaar kwijt kon bij een etentje of na een potje tennis. Ik zocht contact met een filosoof en vond uiteindelijk ‘een thuis’ bij de Post-HBO-opleiding Coaching rondom Kanker. Daar voelde ik herkenning en erkenning voor wat ik had meegemaakt, en daar leerde ik hoe ik die ‘levenservaring’ in mijn coachpraktijk kan toepassen. Hoe ik anderen in een soortgelijke situatie, ieder met zijn unieke achtergrond en verhaal, kan begeleiden in de kunst om het leven weer te omarmen. 

Lees mijn verhaal 'Vrijheid als geschenk' op Vereeuwigd.nu.

Lees het interview met mij op Nieuws.nl naar aanleiding van Wereldkankerdag op 4 februari 2018.

Kijk naar mijn verhaal 'Onvoorstelbaar gelukkig' op Kruispunt tv van 15 april 2018.